ΤΟΠΙΚΗ | 07-08-2025
Τον επίλογο ενός δημιουργικού κύκλου δράσεων, αλλά και το εφαλτήριο για το μέλλον της Γαστρονομικής Κοινότητας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με έμφαση στην τοπική ταυτότητα, τη συνεργασία και τη βιώσιμη γαστρονομική ανάπτυξη της περιοχής, αποτέλεσε η τελική ημερίδα παρουσίασης των δράσεων και προτάσεων της Γαστρονομικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Αυγούστου στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στα Πράμαντα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, φορέα υλοποίησης των δράσεων Β.3 και Β.4 του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός», στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD (Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014–2020).
Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο γενικός διευθυντής της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Γεώργιος Θεοχάρης όσο και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης ανέδειξαν τη σημασία της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως θεμέλιο για την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας, της συνεργασίας παραγωγών και επαγγελματιών και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.Γαστρονομική Κοινότητα Δήμου Β. Τζουμέρκων - τελική εκδήλωση
Η ημερίδα συνεχίστηκε με εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστημονικούς και επαγγελματικούς εκπροσώπους του χώρου. Η σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικών έργων, συνεργάτης της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. Σοφία Μουτάφη έκανε την παρουσίαση της διατοπικής συνεργασίας μέσα από το έργο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ», η ιστοριοδίφης γαστρονομίας, μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης» Σπυριδούλα Δούκα παρουσίασε τη σύντομη ιστορία της γαστρονομίας των Τζουμέρκων», ενώ ο πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης», σύμβουλος επιχειρήσεων Θοδωρής Αλεξίου, παρουσίασε τη διαδικασία δημιουργίας της Γαστρονομικής Κοινότητας Βορείων Τζουμέρκων και τον Ψηφιακό Οδηγό. Με θέμα «Το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου και Τυροκομείου και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη» μίλησε η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού Μαρία Κιάμμου, ενώ, τέλος, η εκπαιδεύτρια και συντονίστρια προγραμμάτων της OPEN FARM ΙΚΕ, γεωπόνος Βασιλική Κανάκη ανέπτυξε το θέμα «Δημιουργώντας δίκτυα μικρών παραγωγών και επισκέψιμων αγροκτημάτων».
Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Βορείων Τζουμέρκων και πιστοποιητικών συνεισφοράς στα άτομα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Ψηφιακού Οδηγού.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με μπουφέ τοπικών εδεσμάτων, βασισμένο στα εμβληματικά πιάτα που αναδείχθηκαν από τη Γαστρονομική Κοινότητα, όπως χόρτα τσιγαριστά, τραχανόπιτα, βραστή προβατίνα με κρεμμύδια, κατσίκι με χόρτα στο φούρνο, γαλατόπιτα, ρυζόπιτα γλυκιά, ενώ δύο επιπλέον νέο-παραδοσιακά πιάτα, οι τζουμερκιώτικες τυροκροκέτες με μαρμελάδα ντομάτας και τα ντολμαδάκια με πρόβειο κιμά και μάραθο, ολοκλήρωσαν τον μπουφέ,
Ακολούθησε παραδοσιακή μουσική και χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, σε μια ζωντανή γιορτή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!
Ioanninagoal.gr || Sports News || Αθλητικό portal στα Ιωάννινα, Copyright © 2025, All rights reserved.