ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ | 04-04-2025
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, παραχώρησαν τρεις πρωταγωνιστές του Πανελλήνιου πρωταθλητή Στίβου ΑΓΣΙ, στον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσάγκα, όπου εξέθεσαν τόσο τους προβληματισμούς τους όσο και τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Ο λόγος για την πρωταθλήτρια των 200 και 400 μέτρων Αναστασία Ράπτη, τον πρωταθλητή και μέλος της Εθνικής ομάδας Ανδρών Νέστωρα Κολιό, αλλά και την επί πολλά χρόνια προπονήτρια των επιτυχιών Κλαίρη Γιαννοπούλου.
Οι τρεις πρωταγωνιστές μίλησαν για τις αγωνίες τους, τους στόχους αλλά και όλες τις συγκινήσεις που τους έχει προσφέρει ο στίβος.
Αναστασία Ράπτη: Ιδιαίτερη στιγμή μου όταν αγωνίστηκα με τις αδερφές μου
Αναστασία Ράπτη: Αγωνίζεται σε 200 και 400 μέτρα, έχει αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα, ενώ μεγαλύτερη επιτυχία της είναι η 2η θέση στους μεσογειακούς αγώνες. Επιπροσθέτως είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής.
-Αναστασία, σε τι ηλικία και πως ξεκίνησες τον στίβο;
-Καταρχήν είμαστε αθλητική οικογένεια! Έχω άλλα τρία αδέρφια που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά με τον στίβο. Εγώ ξεκίνησα από το βόλεϊ , αλλά με παρότρυναν τα αδέρφια μου να ασχοληθώ με τον στίβο. Ξεκίνησα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, δηλαδή μετά το Λύκειο.
-Πόσες ώρες δαπανάς για προπόνηση την ημέρα;
-Περίπου 3 ώρες! Η προπόνηση χωρίζεται σε διάφορα μέρη, όπως τρέξιμο αντοχής, βάρη, ασκήσεις αντοχής, ταχύτητες, κομμάτια!
-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αθλητή στίβου;
-Θέλει πειθαρχία, αν και είναι μοναχικό άθλημα, δημιουργούμε γκρουπ, ειδικά εδώ στον ΑΓΣΙ που μας βοηθούνε πολύ! Χαρακτηριστικά μπορούν να λεχτούν και η ταχύτητα, η αντοχή, τα βάρη, αλλά κυρίως χρειάζεται πολύ δουλειά!
-Ποια επιτυχία σου θεωρείς μεγαλύτερη και πόσα μετάλλια έχεις κατακτήσει;
-Πέρυσι ήρθα 2η στους Μεσογειακούς αγώνες, όπου συμμετείχαν η Ελλάδα, η Αίγυπτός, η Γαλλία, η Τουρκία, η Πορτογαλία και άλλες. Ένιωσα ικανοποίηση καθώς ανταμείφτηκαν οι κόποι μου! Μεγαλύτερη αξία είχε γιατί ήταν με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας, ήταν εκεί και ο προπονητής μου κάτι ιδιαίτερο για μένα! Έχω κατακτήσει περίπου 25-30 μετάλλια, τόσο ατομικά όσο και στη σκυταλοδρομία. Το πιο συναισθηματικό ήταν εκείνο που κατέκτησα στη σκυταλοδρομία, όπου αγωνιστικά με τις δύο αδερφές μου! Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα!
-Όσον αφορά τους προπονητές σου;
-Στον στίβο έναν είχα από την αρχή, τον Θανάση Τσιγγούλη και με βοήθησε πολύ. Με πήρε θα λέγαμε από το… χεράκι και με ενθάρρυνε ειδικά στην αρχή όπου προήλθα από τραυματισμό και χειρουργείο στο γόνατο από το Βόλεϊ.
-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;
-Πρώτα απ΄ όλα να είμαι υγειής, να σταθεροποιηθώ στους χρόνους μου και να καταρρίψω τα ατομικά μου ρεκόρ. Επιπλέον να ξανά αγωνιστώ με την Εθνική ομάδα!
Νέστωρας Κολιός: Από μικρός ένιωσα ότι θα είχα μέλλον στον στίβο
Στη συνέχεια, σειρά πήρε ο πρωταθλητής των 3 και 5 χλμ με φυσικά εμπόδια Νέστωρας Κολιός, όπου και αυτός είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, ενώ είναι φοιτητής των Τ.Ε. Φ.Α..Α.
-Νέστωρα , σε τι ηλικία ξεκίνησες τον στίβο;
-Ξεκίνησα από την 1η Δημοτικού, είχα ενταχθει λοιπόν από μικρός στις ακαδημίες!
-Ποιος σε ώθησε να ασχοληθείς με τον Στίβο;
-Στην ουσία οι γονείς μου με παρότρυναν. Ερχόμουν στο Εθνικό Στάδιο και έβλεπα τις ακαδημίες τους στιβου! Μου άρεσε ο αθλητισμός, μου άρεσε να τρέχω και έβλεπα ότι το έκανα για διασκέδαση! Ήθελα να έχω και είχα, μέλλον!
-Σε τι ηλικία εντάχθηκες στην Εθνική ομάδα και ποια τα συναισθήματα σου;
-Στην Εθνική ομάδα μπήκε στην 1η Λυκείου σε ηλικία περίπου 15 ετών, όταν μπήκα στις Ολυμπιακές μέρες Νεότητας. Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα! Μακάρι να το ζήσουν αρκετοί αυτό!
-Πόσες ώρες βρίσκεσαι στο γήπεδο για προπόνηση καθημερινώς;
-Σχεδόν 2,5 με 3 ώρες! Χρειάζεται σκληρή προπόνηση καθώς το δικό μου αγώνισμα, μπορεί να διαρκεί και πάνω από 1 ώρα! Παράλληλα η προπόνηση έχει βάρη, ενδυνάμωση, ευλυγισία και φυσικά πρέπει να γίνεται σωστή διατροφή με τον οργανισμό του αθλητή να «καίει» πολύ γρήγορα κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται και κάποια συμπληρώματα!
-Πως κρίνεις τις αθλητικές υποδομές στην πόλη μας;
-Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα. Φτιάχτηκε το ταρτάν στο «Ζωσιμάδες» γι΄ αυτό και πήραμε και κάποιους αγώνες σαν πόλη, ωστόσο είναι αρκετά καλό για προπόνηση και όχι τόσο καλό για αγώνες!
-Τι θα έλεγες σε ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει τον στίβο;
-Μακάρι να το δοκιμάσουν πολλά νέα παιδιά! Παιδιά 2ας και 3ης Δημοτικού μπορούν να δουλέψουν πάνω στην ταχύτητα αλλά και στο μήκος. Με την κατάλληλη καθοδήγηση θα έχει σωστές βάσεις!
-Τι προσόντα χρειάζεται ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων;
-Σίγουρα αντοχή, η οποία «χτίζεται¨, η ταχύτητα είναι έμφυτη κατά μεγάλο μέρος, ενώ σε περίπτωση που σταματήσει κάποιος μια εβδομάδα θα πρέπει να δουλέψεις δύο για να επανέλθεις!
Κλαίρη Γιαννοπούλου: Να στρέψουμε όλο και περισσότερους νέους στον αθλητισμό!
Τέλος μας μίλησε η επί 30 χρόνια προπονήτρια και πρώην αθλήτρια του συλλόγου Κλαίρη Γιαννοπούλου, η οποία είναι γνωστή για την προσφορά της στο Γιαννιώτικο στίβο, με πολλές επιτυχίες!
-Κλαίρη, πέρυσι ο Α.Γ.Σ.Ι. κατάφερε έναν θρίαμβο να γίνει πρωταθλητής Ελλάδος…
-Ο Α.Γ.Σ.Ι. τα τελευταία 10 χρόνια είναι σταθερά στους 10 καλύτερους συλλόγους του στιβου σε σύνολο 375 συλλόγων που διαθέτει ο ΣΕΓΑΣ. Αποκορύφωμα το 2023 που κατέκτησε την 1η θέση ενώ άτυπα είχαμε κατακτήσει την πρώτη θέση και το 2020 στην περίοδο του covid, ωστόσο δεν υπήρχε βαθμολογία! Φέτος ήρθαμε 2οι πίσω από τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» τον σύλλογο της Κρήτης. Εδώ η μεταγραφές είναι ελάχιστες , όπου έρχονται από τις γύρω περιοχές, ενώ έχουμε ελάχιστη βοήθεια από Δήμο και Περιφέρεια που πέρυσι ήταν να μας δώσουν ένα λεωφορείο για να πάμε στους αγώνες!
-Πόσους αθλητές αριθμεί ο Α.Γ.Σ.Ι.;
-Περίπου στους 300 αθλητές ως ακαδημία αλλά και αγωνιστική ομάδα!
-Ποιοι είναι οι επόμενοι αγώνες που έχετε μπροστά σας;
-Το διασυλλογικό πρωτάθλημα κ-18, που θα γίνει στις 25 Απριλίου και από Ιούνιο ξεκινάνε τα πρωταθλήματα!
-Τι πρέπει να προσέχει ένας αθλητής;
-Σίγουρα πρέπει να έχει πειθαρχεία και χημεία με τον προπονητή. Υπήρχαν αθλητές που είχαν ταλέντο , αλλά δεν δούλεψαν όσο έπρεπε και , πιο μέτριοι αθλητές που με την δουλειά διακρίθηκαν! Είμαστε ο μοναδικός σύλλογος που το βλέπουμε ομάδικά και θεωρώ ότι μετά το κολυμβητήριο είναι ο στίβος!
-Τι θα συμβούλευες τους γονείς;
-Να στρέψουν τα παιδιά στον αθλητισμό! Είναι μύθος ότι ένας καλός μαθητής δεν είναι και καλός αθλητής η το αντίστροφο. Άθληση και μαθήματα πάνε μαζί ενώ ένας αθλητής μαθαίνει να κάνει καλύτερη διαχείριση του χρόνου του!
-Η παιδική Παχυσαρκία είναι μάστιγα της εποχής;
-Μετά τον covid αυξήθηκε κατακόρυφα η παιδική παχυσαρκία. Το βλέπουμε και στα τμήματα των υποδομών μας . Μόνη λύση είναι να βγάλουμε τα παιδιά μας στα γήπεδα!
-Τι βοήθεια υπάρχει από την πολιτεία;
-Ελάχιστη! Σχεδόν μηδαμινή. Πέρυσι Δήμος και Περιφέρεια ναύλωσαν ένα λεωφορείο για να πάμε στους αγώνες, ενώ η χρηματοδότηση από την ΓΓΑ είναι ελάχιστη!
- Μίλησε μας για την «ψυχή» του συλλόγου…
-Ένας πραγματικά σημαντικός άνθρωπος για εμάς, η Φωτεινή Αγγέλη, όπου είναι και έφορος στην τοπική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ! Για τον ΑΓΣΙ είναι τα πάντα σε διοικητικό κομμάτι, μιλάει με τους γονείς… Κρατάει την ομάδα σαν οικογένεια!
Συμπερασματικά, οι τρεις πρωταγωνιστές έδωσαν το «στίγμα» τους για το παρόν και το μέλλον. Εμεις να ευχηθούμε από καρδιάς να έρθουν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες για τον ΑΓΣΙ και για τον Γιαννιώτικο στίβο!
Ioanninagoal.gr || Sports News || Αθλητικό portal στα Ιωάννινα, Copyright © 2025, All rights reserved.