Στην Αρχαία Ολυμπία το Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

ΕΛΛΑΔΑ / ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ | 29-09-2024

Στην Αρχαία Ολυμπία το Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών TAGS: #Ολυμπιακοί Αγώνες

Στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία διεξήχθη το 6ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών. Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Σπύρος Καπράλος ήταν ο πρώτος ομιλητής στο Συνέδριο, με την πρώτη συνεδρίαση να  αφιερωμένη στο «Ολυμπιακό πρόγραμμα μεταξύ παράδοσης και αλλαγής».

Περιγράφοντας πώς το Ολυμπιακό Κίνημα τιμά την παράδοση και τις Ολυμπιακές αξίες ενώ ασπάζεται την αλλαγή, καλωσόρισε τους αντιπροσώπους στην Ολυμπία και τόνισε τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές στο Ολυμπιακό Κίνημα. «Ως περήφανος Έλληνας και περήφανος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δεν θεωρώ ποτέ δεδομένη την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Ολυμπία.

«Είναι το σπίτι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και μια ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία που πρέπει να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε. Είναι ένα κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε τις ευκαιρίες που έχει το Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον σύγχρονο κόσμο.

«Τις επόμενες ημέρες, θα συζητήσετε τις διαφορετικές προοπτικές του Ολυμπιακού Κινήματος μετά την επιτυχία του Παρισιού 2024. Θα εστιάσετε σε αυτή τη λεπτή γραμμή μεταξύ παράδοσης και αλλαγής, μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου, που πέτυχε το Παρίσι τον περασμένο μήνα .»

Ο κ. Καπράλος επισήμανε ότι το καθεστώς του Παρισιού 2024 ως Αγώνων μιας νέας εποχής που έγιναν σύμφωνα με την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 και την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020+5, η οποία περιελάμβανε τη χρήση υφιστάμενων και προσωρινών εγκαταστάσεων όπως αναπτύχθηκαν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Κρακοβία-Mαλοπόλσκα 2023.

Τόνισε τη σημασία του Ολυμπιακού Κινήματος και του παγκόσμιου αθλητικού κόσμου να εμπλέξουν τις νεότερες γενιές, μέσω της αυξανόμενης σημασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τονίζοντας μερικές από τις επιτυχημένες καινοτομίες στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Κρακοβία-Mαλοπόλσκα, ο Πρόεδρος Σπύρος Καπράλος ανέφερε τη λειτουργία που επέτρεπε στους αθλητές να κατεβάζουν και να μοιράζονται απευθείας βίντεο από τους αγώνες τους μέσω της επίσημης εφαρμογής και του εναρκτήριου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Esports.

Επίσης, τόνισε τις ευκαιρίες που παρέχονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Ολυμπιακό Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και συνόψισε με μια έκκληση να αγκαλιάσουν όλοι τις αλλαγές τιμώντας τις Ολυμπιακές αξίες. «Οι αλλαγές που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας θα μας βοηθήσουν να μεταφερθούμε στο επόμενο επίπεδο. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις αξίες στις οποίες οικοδομείται το Ολυμπιακό Κίνημα. «Αλλά αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ευδοκιμούμε, πρέπει να συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε τις καινοτομίες που έχουμε μπροστά μας και δεν πρέπει να φοβόμαστε να δημιουργήσουμε δικές μας καινοτομίες».

Χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών έκανε και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος.