58 χρόνια ΠΑΣ Γιάννινα! Χαρές και λύπες μα πάνω από όλα Ηπειρώτικη ψυχή!

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ | 08-07-2024

58 χρόνια ΠΑΣ Γιάννινα! Χαρές και λύπες μα πάνω από όλα Ηπειρώτικη ψυχή! TAGS: #ΠΑΣ Γιάννινα

Η 8η Ιουλίου 1966 άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων και της Ηπείρου! 

Ήταν το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς όταν ο Ατρόμητος Ιωαννίνων και ο Αβέρωφ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Και το όνομα της νέας δύναμης.... ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ο Περικλής Γιαννής ενώ πρώτη εμφάνιση, εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη.

«Το ποδόσφαιρο της Ηπείρου βρήκε στον ΠΑΣ Γιάννενα την άξια εκπροσώπηση του. Για πολλά χρόνια ο Αβέρωφ και ο Ατρόμητος προσπαθούσαν να διακριθούν χωρίς όμως επιτυχία. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1966, γιατί το καλοκαίρι αυτού του χρόνου οι φίλαθλοι που έβλεπαν τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις τις περιοχής να χάνονται άδικα, παραμέρισαν τα προσωπικά κι ενώθηκαν δημιουργώντας τον ΠΑΣ, την ομάδα που έμελλε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγα χρόνια τον καθολικό θαυμασμό. Από την περίοδο 1966-’67 ο ΠΑΣ άρχισε την μεγάλη του προσπάθεια για την άνοδο του στην Ά Εθνική…», αναφέρει ο Γιάννης Διακογιάννης στο βιβλίο “100 χρόνια ποδόσφαιρο”. 

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα έγινε για το θεσμό του κυπέλλου στις 2 Οκτωβρίου 1966 με την Πίνδο Κόνιτσας. Ο ΠΑΣ κέρδισε με 4-0 με γκολ που πέτυχαν οι Τσιούρης (10’), Τσουρλίδας (50’), Οικονομίδης (55’), Καναρινής (62’).

Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΣ έκανε την εμφάνιση του την περίοδο 1966-’67 στον Ά όμιλο (απ’τους 3) της Β’ Εθνικής παίρνοντας τη θέση του Α.Ο.Ιωαννίνων, ο οποίος το καλόκαίρι του ’66 συγχωνεύτηκε με τον Αβέρωφ. Μια νέα εποχή άρχιζε για το ποδόσφαιρο της Ηπείρού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.

οι πρώτοι αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαν ως απολογισμό:

18 νίκες
5 ισοπαλίες
11 ήττες

Ο ΠΑΣ δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος της ιστορίας του. Ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό Πατρών στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής 1966-1967 και έληξε με 3-0 υπέρ του ΠΑΣ.

Ήταν Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966 και στην πρώτη αγωνιστική, άνοιξε την πρώτη σελίδα της ιστορίας του με μια λαμπρή νίκη.

Ο «Ηπειρωτικός Αγών» στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου 1966 κατέγραφε ως εξής το πρώτο επίσημο παιχνίδι και την πρώτη νίκη του ΠΑΣ: «Το θαυμάσιο ξεκίνημα δεν έγκειτο στη νίκη που επέτυχε, αλλά στη θαυμάσια εμφάνιση που πραγματοποίησε. Τα Γιάννενα ήταν μια ομάδα που δεν της έλειπε τίποτα. Τέχνη, ζωντάνια, αγωνιστική διάθεση και συναίσθηση ευθύνης ήταν τα χαρακτηριστικά του. Δεν ήταν δυνατόν η εμπειρία του Τσιώλη, το μυαλό του Παπακοσμά και του Παπλιάκου, η αυτοθυσία του Τσιούρη, η ρωμαλαιότης του Αναστασίου, η δύναμις του Τσίλη, η τέχνη του Καραμανωλάκη και Μαυριδόπουλου, η ορμή του Καναρινή, το φιλότιμο του Τσόμπα και οι πρωτοφανείς επελάσεις του πρώτου των «22» του καταπληκτικού Τσουρλίδα να μη καρποφορήσουν. Σειρά ευκαιριών χάθηκαν από καθαρή ατυχία, μέχρι το 43’ όταν ο Τσίλης σημείωσε το πρώτο τέρμα σε μια σύγχυση της αμύνης του Ολυμπιακού.

Αυτό ήταν για να σπάσει η γκίνια και στο αμέσως επόμενο λεπτό 44’ ο Μαυριδόπουλος να τα διπλασιάσει με βολίδα μέσα από την μικρή περιοχή. Στο 62’ ο Τσουρλίδας τριπλασίασε τα τέρματα».

Η ανατολή της δεκαετίας του 1970 βρήκε τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στην Β Εθνική κατηγορία. Ήταν η πρώτη τετραετία από τη συγχώνευση και η ομάδα προσπαθούσε να βρει μια ταυτότητα και μια φυσιογνωμία.

Το 1971 αναλαμβάνει προπονητής ο Γκομέζ Ντε Φαρία και έρχονται από την Αργεντινή οι “ελληνοποιημένοι” Αργεντίνοι του ΠΑΣ. Ο Φαρία ήξερε τον Γκλασμάνη, που τότε έπαιζε σε μια όμαδα της Βενεζουέλας. Έρχεται ο Γκλασμάνης και μετά από λίγο καιρό ο Εδουάρδος Κοντογιωργάκης (Ριγκάνι), για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι : Χουάν Μοντέζ, Εδουάρδος Λίσσα, Όσκαρ Αλβαρέζ, Χοσέ Παστερνάκης (Παστερνάκ).

Δημιουργούν μια πληρότητα σε όλες τις γραμμές και κάνουν τον ΠΑΣ μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Κοντά σ΄αυτούς μπαίνουν στον ρυθμό του σύγχρονου ποδοσφαίρου, δεκαετίες πιο μπροστά και οι Έλληνες παίκτες.

Ο κόσμος ενθουσιάζεται και το γήπεδο ασφυκτιά. Όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στις προπονήσεις.

Η άνοδος στην Α' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηπειρωτών θα έρθει τη σεζόν 1973-74.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτά το πρωτάθλημα στον πρώτο από τους τρεις ομίλους που υπήρχαν στην Β κατηγορία και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α Εθνική.

Σε ένα πρωινό παιχνίδι με τον Ηλυσιακό την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1974 στο γήπεδο της Λεωφόρου, υπήρχαν 20.000 Ηπειρώτες μέσα και άλλοι 5000 απέξω γιατί δεν βρήκαν εισιτήριο.

Την Κυριακή 27 Μαΐου 1974 ο ΠΑΣ κέρδισε στα Γιάννενα τον Ηλυσιακό με 3-1 και σφράγισε οριστικά την άνοδό του στην Α’ Εθνική.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ήδη μπει στις καρδιές των Ηπειρωτών. 

Και μέσα στα 58 χρόνια και τη δεν βίωσε ο φίλαθλος του Άγιαξ της Ηπείρου. Το μπαράζ της Λάρισας το 1984 και την έναρξη των πέτρινων χρόνων! Το μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας το 2000 και την επιστροφή μετά από 10 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία!

Τον υποβιβασμό για χρέη το 2003! Τον υποβιβασμό στη Γ' Εθνική το 2004! Την πρόκριση στους "4" του Κυπέλλου με αποκλεισμό του Ολυμπιακού στα προημιτελικά!

Τη συμμετοχή στα play off και την έξοδο στην Ευρώπη, που κόπηκε στον φάκελο το 2012-13! Την πρώτη τελικά Ευρωπαϊκή συμμετοχή, στο Europa League, το 2016!

Χαρές και λύπες! Καλές στιγμές, άνοδοι και υποβιβασμοί! Αυτά μας μεγάλωσαν! Ο ΠΑΣ ξέρει να επιστρέφει! Ο Ταύρος και το έμβλημα των Απειρωτάν θα επιστρέψει και πάλι εκεί που ανήκει! Στα μεγάλα σαλόνια να ταλαιπωρεί τους μεγάλους! Γιατί είναι κομμάτι της περήφανης Ηπείρου! Και η Ήπειρος ξέρει από δυσκολίες και η ξέρει να μάχεται!