Απόφαση- ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για τις στρατιωτικές μονάδες της Ηπείρου

ΤΟΠΙΚΗ | 19-02-2025

 Απόφαση- ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για τις στρατιωτικές μονάδες της Ηπείρου

Τη διατήρηση της σημερινής δομής των στρατιωτικών μονάδων της Ηπείρου και παράλληλα την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου  να μην επιδεινωθεί το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων και ιδίως των ακριτικών περιοχών ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Το ψήφισμα εκδόθηκε μετά τη συζήτηση που έγινε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αντικείμενο την επικείμενη υλοποίηση της β΄ φάσης του πλαισίου αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην απόφαση – ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού εκφράζεται η ανησυχία από τυχόν κατάργηση και άλλων στρατιωτικών μονάδων στην Ήπειρο, επισημαίνονται τα εξής:

«Ειδικότερα τυχόν κατάργηση/περαιτέρω υποβάθμιση του 628 Τάγματος Πεζικού Φιλιατών και 583 Τάγματος Πεζικού Κόνιτσας, θα επιδεινώσει περαιτέρω το αίσθημα ανασφάλειας των λιγοστών   κατοίκων που παραμένουν ακόμη στις ακριτικές περιοχές και πολύ πιθανόν να τους αναγκάσει στην οριστική  εγκατάλειψη των  οικιών  τους,  γεγονός που θα έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις για την πατρίδα μας.

Το αίσθημα ανασφάλειας επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της σταδιακής μείωσης των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί  με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις υπηρετούντων σήμερα αστυνομικών, καθώς έως σήμερα οι αποχωρήσεις  δεν αναπληρώνονται με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφονται κενά στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου.

Η παραμεθόριος περιοχή της Ηπείρου, παρά τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο «εισαγόμενων» έκνομων πράξεων, οι οποίες μετά βεβαιότητας θα πολλαπλασιαστούν και μόνο από την εντύπωση της «αποχώρησης» του Στρατού από τη φύλαξη των συνόρων, σε συνδυασμό  και με τη διαπιστούμενη ήδη μείωση των αστυνομικών δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις ίδιες περιοχές.

Η Ήπειρος δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, το οποίο να υποδέχεται  στρατεύσιμους από τη Δυτική Ελλάδα και τμήμα των Ιονίων Νήσων. Σήμερα για τις ανάγκες του, χρησιμοποιούνται με απόλυτη επιτυχία τα στρατόπεδα «Κατσιμήτρου» στα Ιωάννινα και  «Βέρση» στην Άρτα, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά,  σχετικά πρόσφατα  έχει ανακαινιστεί και πληροί τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα».

Καταλήγοντας στην απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά:

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους που θέτει και να μην συμπεριλάβει στο επόμενο στάδιο της  αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων καμία Μονάδα της Ηπείρου.
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου και να ενισχύσει κατά προτεραιότητα τα Τμήματα των παραμεθορίων περιοχών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε επίσης αίτημα για μη κατάργηση του Στρατοδικείου- Ναυτοδικείου- Αεροδικείου Ιωαννίνων, το οποίο εξυπηρετεί όλες τις Στρατιωτικές και Λιμενικές μονάδες Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδος, Αιτωλοακαρνανίας,  καθώς  σε διαφορετική περίπτωση θα δυσκολέψει υπέρμετρα την απονομή Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για τους πολίτες των περιοχών αυτών, λόγω του μεγάλου κόστους μετακινήσεών τους.

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο προσθέτει ότι, «είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση» για τα ζητήματα αυτά.