Η κατάσταση της λίμνης βελτιώνεται!

ΤΟΠΙΚΗ | 13-04-2025

Η κατάσταση της λίμνης βελτιώνεται!

Η προσαρμογή της Ηπείρου στην κλιματική αλλαγή με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες είναι το ζητούμενο του Περιφερειακού Σχεδίου που εκπονείται και παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια ημερίδας.

Οι αλλαγές που συντελούνται και συχνά αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο απαιτούν εγρήγορση και κυρίως απαιτούν φρένο στην αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων και διατήρηση του περιβάλλοντος.

Οι εργασίες της ημερίδας επεφύλαξαν και μία ευχάριστη είδηση που αποδίδεται στη συνεργασία των φορέων, την ευαισθητοποίηση των  πολιτών και τα έργα που έγιναν.

Κι αυτή αφορά στην βελτιωμένη εικόνα της λίμνης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την Βαγιούλα Διαμάντη, στέλεχος στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου με βάση τις μετρήσεις του εθνικού δικτύου παρακολούθησης υδάτων η οικολογική κατάσταση της λίμνης το 2013 είχε χαρακτηριστεί κακή.

Σήμερα η κατάσταση αυτή είναι σημαντική βελτιωμένη. Το γεγονός αποδίδεται στα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων που καλύπτουν πλέον σχεδόν όλη την παραλίμνια ζώνη και στην μείωση των εστιών ρύπανσης.

«Η λίμνη μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής καθώς δείχνει ότι η συνεργασία των εμπλεκόμενων αρχών και η ευαισθητοποίηση των πολιτών οδηγεί σε αποτελέσματα» τόνισε η ίδια.

Τους βασικούς άξονες του ΠΕΣΚΑ της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσίασε η μηχανικός περιβάλλοντος Κατερίνα Βίνη κάνοντας ειδική μνεία στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που αυξάνονται.

Όπως τόνισε, καταγράφονται μειωτικές τάσεις στις βροχοπτώσεις όμως η καταγράφεται μεγαλύτερη ένταση στις βροχές και στα τέσσερα, μεγάλα αστικά κέντρα της Ηπείρου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ο παράγοντας που συχνά οδηγεί σε πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα τέτοιες έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Σε ότι αφορά τους υδατικούς πόρους η Ήπειρος είναι ένας πλούσιος σε νερά τόπος με μεγάλα αποθέματα.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού γίνεται στην άρδευση όπου διατίθεται το 79%, η ύδρευση απορροφά το 16% και η κτηνοτροφία το μικρότερο ποσοστό μόλις 1,5%.

Πηγή: epiruspost.gr



Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!