ΤΟΠΙΚΗ | 23-04-2025
Συνολικά 18 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, μήκους 41,4 χλμ. περίπου, θα αποκτήσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με την υλοποίηση του έργου «Μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων προχώρησε σε άμεση αναπροσαρμογή της αρχικής μελέτης, με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια (289.729,86 ευρώ), και προκήρυξε τον διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου, με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι τέλος Μαΐου και να αρχίσει η εκτέλεση εργασιών από τις αρχές του καλοκαιριού.
Το σημαντικό είναι ότι σε συνεργασία με τον μελετητή του έργου δεν υπήρξε περικοπή κανενός από τα μονοπάτια, αλλά η προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα έγινε με την αφαίρεση ορισμένων εργασιών εκσκαφών για την παραπέρα διαπλάτυνση των μονοπατιών, ορισμένων «διευκολύνσεων» αναψυχής και λίγων επιστρώσεων των μονοπατιών που δεν είναι απαραίτητες. Οι παρεμβάσεις αυτές, σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν την καλή βατότητα και λειτουργία των περιπατητικών διαδρομών, την ασφάλεια των διερχομένων και την καλή τους πληροφόρηση για τις δυνατότητες και περιβαλλοντικές ευκαιρίες αναψυχής που παρέχει κάθε περιοχή.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων εδώ και αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής και για τη βελτίωση των παρεχόμενων «διευκολύνσεων» αναψυχής, αναδεικνύει τις παλαιές πεζοπορικές διαδρομές, κυρίως κοντά στους οικισμούς, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής, για περιπάτους, με σκοπό την αναψυχή αλλά και την γνωριμία με τόπους ειδικού ενδιαφέροντος, όπως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φυσικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα μνημεία, την ανάπτυξη περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος, κ.λπ. Το έργο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ειδικότερα εκεί που υπάρχουν αξιόλογες διαδρομές, οι οποίες δεν έχουν έως σήμερα αναδειχθεί ή απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις και καλή πληροφόρηση στους επισκέπτες, ώστε μαζί με τις διαδρομές που έχουν αναδειχθεί, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, ασφαλές για τους επισκέπτες, σε όλη την περιοχή του Δήμου, το οποίο να συντηρείται και να ελέγχεται σε ετήσια βάση και να αποτελέσει έτσι μοχλό παραπέρα ανάπτυξης της ορεινής περιοχής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Αντικείμενο του έργου είναι η καλή πληροφόρηση των επισκεπτών για κάθε διαδρομή (μήκος μονοπατιού, μέση κατά μήκος κλίση, προορισμό αυτού, αξιοθέατα κ.ά.), τις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρει, την καλή σήμανση κατά μήκος της πορείας κάθε διαδρομής κ.λπ., καθώς και η δημιουργία «διευκολύνσεων» αναψυχής», οι οποίες αναφέρονται στην βελτίωση της βατότητας των μονοπατιών, τη δημιουργία σ’ αυτά μικρών θέσεων ξεκούρασης ή θέας του τοπίου, με τη διαμόρφωση του χώρου, την κατασκευή πέτρινων ή ξύλινων κατασκευών, πλακοστρώσεων κ.λπ.
Οι 18 πεζοπορικές διαδρομές
Στη μελέτη αναδεικνύονται διαδρομές, οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για να επισκεφτούν τα αστικά κέντρα, άλλους οικισμούς, τις γεωργικές τους δραστηριότητες, τους υδρόμυλους, τις εκκλησίες κ.λπ., καθώς και λίγες ακόμη που προσεγγίζουν θέσεις εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι οποίες διανοίχθηκαν παλαιότερα, με προσπάθειες πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Όλες οι προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές κρίνονται ως απόλυτα ασφαλείς, καθώς καμία διαδρομή δε διέρχεται από επικίνδυνα σημεία, ενώ στα ελάχιστα σημεία, που κάποια διαδρομή διέρχεται από ασβεστολιθικές σάρες ή από μικρά ρέματα, προτείνονται αντίστοιχα έργα για την ασφαλή διέλευση, όπως πεζογέφυρες, σκαλοπάτια και μικρά ξύλινα κιγκλιδώματα.
Οι 18 πεζοπορικές διαδρομές είναι οι εξής:
1) «Πουλιανά» - «Κουιάσα» Τ.Κ. Συρράκου (1.868,55 μ.): Μέρος της παλαιάς διαδρομής από την οποία κατέβαιναν στον υδρόμυλο της θέσεως «Κουιάσα» οι κάτοικοι του Συρράκου και των Καλαρρυτών.
2) Συρράκο προς Καλαρρύτικο ποταμό και καταρράκτη Μπόζιας (1.131,65 μ.): Η διαδρομή ξεκινά από τα όρια του Συρράκου, περνά από τη θέση «Περόντι» και ένας κλάδος του κατεβαίνει στο ρέμα Χρούσιας ή Καλαρρύτικος ποταμός, όπου συναντά το μονοπάτι που φθάνει εκεί από τους Καλαρρύτες, ενώ ένας άλλος οδηγεί από την θέση «Περόντι» στους καταρράκτες «Μπόζιας».
3) Καλαρρύτες – Αγ. Ανάργυροι – Άβατος (3.075,91 μ.): Παλαιό μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκκλήσι των Αγ. Αναργύρων και στην αρχαιολογική περιοχή «Άβατος», η οποία βρίσκεται σε απόκρημνη θέση.
4) Ι.Μ. Βύλιζας Ματσουκίου - Καλαρρύτες (2.996,39 μ.): Τμήμα του παλαιού μονοπατιού που οδηγούσε από το Ματσούκι στους Καλαρρύτες και αποτελούσε τότε τον μοναδικό δρόμο επικοινωνίας των δύο οικισμών.
5) Αγ. Αθανάσιος – Καταρράκτες «Πήλι» Τ.Κ. Ματσουκίου (1.051,68 μ.): Η διαδρομή, ξεκινά από το εξωκκλήσι του Αγ. Αθανασίου και οδηγεί στην περιοχή «Πήλι» όπου υπάρχουν δύο καταρράκτες.
6) Καμήλι – Χελιμόδι – Παράγκες Τ.Κ. Ματσουκίου (1.947,18 μ.): Παλαιό μονοπάτι, το οποίο ξεκινούσε από τον οικισμό Ματσουκίου και οδηγούσε στο ελατοδάσος «Παρέσι», απέναντι από τον οικισμό. Οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά καυσοξύλων ή κλαδιών ελάτης με τα ζώα τους ή για βόσκηση στα λιβάδια της θέσης Χελιμόδι.
7) Οικισμός Αμπελοχωρίου – «Καναβοτόπι» - Ασφαλτοστρωμένη οδός προς Ιωάννινα (1.732,59 μ.): Η διαδρομή οδηγεί από τον οικισμό του Αμπελοχωρίου στον επαρχιακό δρόμο που φτάνει στον οικισμό από τα Γιάννενα.
8) Οικισμός «Κέντρο» Ραφταναίων» - Αγία Τριάδα (1.185,34 μ.): Τμήμα παλαιού μονοπατιού από τον Αγ. Δημήτριο έως την Αγ. Τριάδα του οικισμού «Κέντρο», το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή «Κολοβράσι», ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με εξαιρετική θέα στον ποταμό Άραχθο.
9) Ι.Μ. Γεννέσιον της Θεοτόκου έως «Στενό» Ραφταναίων – Μονολιθίου (1.508,37 μ.): Η διαδρομή ξεκινά από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας («Γενέσιον της Θεοτόκου») Ραφταναίων και πλησιάζει το «στενό» του ποταμού Αράχθου, λίγο πριν τη Γέφυρα Πλάκας.
10) Χουλιαράδες – Βούγα Ελληνικού (4.504,25 μ.): Το μονοπάτι ξεκινά από τον Αγ. Νικόλαο Χουλιαράδων, κατεβαίνει τις περιοχές «Ντριάνεβα» και «Αμπραβίτσα», φθάνει στην «Λυσιά» και από εκεί ανεβαίνει στο αγρόκτημα «Βούγα» Ελληνικού, όπου συναντά αγροτικό δρόμο.
11) Βαπτιστής – «Στενό Λύσια» (3.386,88 μ.): Ακολουθεί το παλαιό μονοπάτι, το οποίο εξυπηρετούσε την μετακίνηση των κατοίκων του Βαπτιστή προς το Αμπελοχώρι και τα Ιωάννινα, μέσω της «Λυσιάς» στο «Στενό» του ποταμού Αράχθου.
12) «Σκάλα» - Νερόμυλος Βαπτιστή (583,98 μ.): Η διαδρομή ξεκινά από τη θέση «Σκάλα», στα δυτικά του «Κάμπου» Βαπτιστή, κάτω από τον λόφο «Καστέλι», και φτάνει στον υδρόμυλο Βαπτιστή, έξω από τον οικισμό.
13) «Κότσικο» - «Καστρί» Τ.Κ. Καλεντζίου (3.013,03 μ.): Ξεκινά από την περιοχή «Κότσικο», πάνω από την 2η επαρχιακή οδό (Ιωάννινα – Πράμαντα) και φτάνει στην περιοχή «Καστρί», όπου και ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος.
14) Καλέντζι – «Κλίφκη» (2.492 μ.): Η διαδρομή ξεκινά έξω από τον οικισμό Καλεντζίου, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί» και φτάνει στην παραποτάμια περιοχή ιδιαιτέρου κάλλους της «Κλίφκης», στην οποία κυριαρχούν οι ομώνυμες πηγές. Η διαδρομή διέρχεται από το ρέμα της Κλίφκης, μπροστά από εξαιρετικό καταρράκτη που σχηματίζεται, ακολουθεί στη συνέχεια παραποτάμια πορεία και φθάνει στον παλαιό υδρόμυλο και το «Σπίτι του μυλωνά».
15) «Δίστρατο – Ι. Μ. Τσούκας Ελληνικού (2.665,53 μ.): Από το μοναστηριακό δάσος Βούγας Ελληνικού προς τη «Λυσιά» του ποταμού Αράχθου, το μονοπάτι ανεβαίνει παράλληλα με τον ποταμό στην Ι. Μ. Τσούκας.
16) Κωστήτσι – Προφήτης Ηλίας – Πηγάδια – Άγιος Μηνάς (3.222,68 μ.): Η διαδρομή ξεκινά από τα όρια του οικισμού Κωστητσίου και ανεβαίνει στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, απ’ όπου η θέα προς τον ποταμό Άραχθο είναι εντυπωσιακή. Στη συνέχεια, ακολουθεί παλαιό μονοπάτι, φτάνει στην περιοχή «Πηγάδια», απ’ όπου υδρεύονταν παλαιότερα οι κάτοικοι του οικισμού, και ανεβαίνει στο εξωκκλήσι Αγ. Μηνάς.
17) Φορτόσι – Αη Λιας – Κούλια – Αηδονοκούκλι – «Καμάρα» Πατέρου – Παππάς» «Σκυλάκι» - Λαιμός – Οικισμός Πατέρου (4.491,57 μ.): Παλαιό μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό Φορτοσίου, περνά από θέσεις εξαιρετικής θέας πάνω από τον ποταμό Άραχθο και φτάνει στον οικισμό Πατέρου.
18) «Βρύση Ματσή» - «Αετοφωλιές» - εξωκκλήσι Μεταμόρφωση του Σωτήρος – «Κανόνια» - οικισμός Λάζαινων Αετορράχης (528,45 μ.): Παλαιό μονοπάτι, το οποίο εξυπηρετούσε την προσπέλαση των κατοίκων του οικισμού Λαζαίνων για την επίσκεψή τους στο εξωκκλήσι της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», αλλά και στη μετάβασή τους, στις υψηλότερες περιοχές, για τις γεωργοκτηνοτροφικές τους δραστηριότητες.
Τα προτεινόμενα έργα
Για τη βελτίωση της βατότητας και τη σήμανση των μονοπατιών και των άλλων πεζοπορικών διαδρομών προβλέπονται οι εξής εργασίες:
- Εργασίες απομάκρυνσης ή κλάδευσης της θαμνώδους ή δενδρώδους βλάστησης και εργασίες εξομάλυνσης και διαπλάτυνσης του καταστρώματος των μονοπατιών.
- Σήμανση των διαδρομών με ξύλινες ή μεταλλικές ενημερωτικές πινακίδες (υποδοχής, ενημέρωσης, κατεύθυνσης ή αρίθμησης της διαδρομής) και επικουρικές βραχοσημάνσεις με μπογιά όπου αυτό απαιτείται.
- Μικρά τεχνικά έργα κατά μήκος των πεζοπορικών διαδρομών που περιλαμβάνουν: ξηρολιθοδομές στα κατάντη ή τα ανάντη πρανή των μονοπατιών, αργολιθοδομές, λιθόστρωτα σε ολισθαίνοντα ή υγρά εδάφη, τοποθέτηση ξύλινων σκαλοπατιών σε σημεία του μονοπατιού με μεγάλη κλίση, μικρές ξύλινες γέφυρες για αντιμετώπιση προβλημάτων στη διάβαση ρεμάτων, κ.λπ. Στις θέσεις θέας, επιπρόσθετα περιλαμβάνονται, πέτρινα καθιστικά, κιόσκια κ.ά.
Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!
Ioanninagoal.gr || Sports News || Αθλητικό portal στα Ιωάννινα, Copyright © 2025, All rights reserved.