2ο Διεθνές Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών της Ελλάδας

ΤΟΠΙΚΗ | 09-05-2025

2ο Διεθνές Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών της Ελλάδας

Επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά το Διεθνές Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών της Ελλάδας που πραγματοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Γεωδαισίας–Τοπογραφίας & GNSS του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου.

 

Από τις 13 έως τις 20 Ιουλίου και σε τρεις φάσεις, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν βιβλιογραφική έρευνα σε πέτρινα γεφύρια και σε άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα προχωρήσουν σε επίγεια τρισδιάστατη σάρωσή τους και τέλος θα παρουσιάσουν τα δεδομένα στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα:

Στην πρώτη φάση του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί βιβλιογραφική έρευνα, με στόχο τη συλλογή και επιλογή σχετικού υλικού. Η τεκμηρίωση θα επικεντρωθεί σε πέτρινα γεφύρια εντός των ορίων του Δήμου Πωγωνίου, καθώς και σε άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Θα συγκεντρωθούν ιστορικές πληροφορίες και αρχειακό υλικό, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαδικασίες συλλογής, προεπεξεργασίας και αρχικής ανάλυσης των δεδομένων. Στη συνέχεια, θα γίνει καθορισμός των γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων ενδιαφέροντος και η ένταξή τους στο κρατικό σύστημα αναφοράς, μέσω δορυφορικών μεθόδων (GNSS).

Η επόμενη φάση περιλαμβάνει επίγεια τρισδιάστατη σάρωση των γεφυριών και των υπόλοιπων σημείων ενδιαφέροντος, για ακριβή τεκμηρίωση. Σε περιπτώσεις που η επίγεια σάρωση δεν είναι εφικτή, θα πραγματοποιηθεί αεροφωτογράφηση με Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ). Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν θεματικοί χάρτες κατάλληλης κλίμακας, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για το οδικό δίκτυο, τους βασικούς οικισμούς του Δήμου και άλλα χρήσιμα χωρικά δεδομένα. Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη χαρτογραφική απεικόνιση των σημείων ενδιαφέροντος.

Τέλος, στην τρίτη και τελευταία φάση, το σύνολο των δεδομένων θα ενσωματωθεί στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Πωγωνίου, με σκοπό την ευρύτερη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Στο 2ο Διεθνές Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών της Ελλάδας συμμετέχουν επίσης:

  • το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • το Εργαστήριο Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
  • το UNESCO Research Lab του Πολυτεχνείου του Μιλάνο,
  • το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου,
  • το University of Priština in Kosovska Mitrovica – Faculty of Technical Sciences – Lab for Sustainability and Resilience of the Built Environment,
  • το University of Banja Luka – Faculty of Architecture, Civil Engineering and Geodesy και
  • η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

 



Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!