ΤΟΠΙΚΗ | 27-05-2024
Οι τεράστιες δυνατότητες που έχει να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και να λειτουργήσει ως φάρος προαγωγής επιστημονικού, πολιτισμικού και κοινωνικού έργου αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Καθηγητής του Τμήματος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Σταυράκος παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα την πολυετή έρευνά του με θέμα «Θησαυροί του Πωγωνίου: επιλογή από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία" και «μάγεψε» το κοινό με την εμπεριστατωμένη και λεπτομερή καταγραφή των «θησαυρών» της περιοχής.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Βυζαντινολόγων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές με τους φοιτητές να παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο μάθημα κ. Σταυράκου "Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές επιγραφές της Ηπείρου".
Την χαρά του για το θέμα της εκδήλωσης με την οποία ξεκίνησε και επίσημα η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δήμου Πωγωνίου, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης επισημαίνοντας ότι και το γνωστό ως «Κτίριο Ε» αποτελεί έναν από τους «θησαυρούς» της περιοχής.
«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη Δημοτική Αρχή καθώς πραγματοποιείται στο πλήρως ανακαινισμένο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, ένα κτίριο κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή που πλέον ανοίγει τις πόρτες του και αναλαμβάνει ένα σπουδαίο ρόλο ως εστία προβολής και μελέτης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε απόλυτη σύνδεση με την ιστορικότητα της περιοχής. Η αρχή γίνεται σήμερα με έναν εξαιρετικό επιστήμονα, τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρήστο Σταυράκου που έρχεται να μοιραστεί μαζί μας τα αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα της έρευνας συνδέεται με την περιοχή ουσιαστικά αλλά και συμβολικά διότι σήμερα βρισκόμαστε μέσα σε έναν ακόμη «θησαυρό» της περιοχής, το ιστορικό Κτίριο Ε. Είναι αλήθεια ότι το Πωγώνι βρίθει από ιστορικούς θησαυρούς που απαιτούν ανάδειξη και κάθε έρευνα προς αυτή τη κατεύθυνση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με τις ομορφιές του Δήμου Πωγωνίου με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα τουρισμού κ. Γιώργο Μάνη να προσκαλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Ομάδας να ξεναγηθούν σε αυτές.
Στην παρουσίαση της έρευνας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καi
Κονίτσης κι Εφημέριος Δελβινακίου π. Νικόλαος Λιόλιος, ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόδουλος Δεληγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης, Νικόλαος Γαλίτσης και Στυλιανός Κουκουλάρης, οι Καθηγητές και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου κ.κ. Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Καραμάνης και Σταύρος Νικολόπουλος, η επίκουρη Καθηγήτρια Έφη Συγκέλλου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γεώργιος Καρδαράς, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θοδωρής Ντάγκας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δελβινακίου, Ποντικατών και Στρατίνιστας κ.κ. Γιώργος Τσώνης, Παρασκευή Βαρδή και Μάρθα Βασιλάκη αντίστοιχα, αστυνομικές αρχές και δημότες.
Οι συμμετέχοντες έφυγαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την οργάνωση της εκδήλωσης, τις υποδομές και τις τεχνολογικές δυνατότητες του Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου αλλά και την φυσική ομορφιά της περιοχής και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2025.
Ioanninagoal.gr || Sports News || Αθλητικό portal στα Ιωάννινα, Copyright © 2024, All rights reserved.