Τους 22 εκτελεσθέντες του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου

ΤΟΠΙΚΗ | 10-07-2024

Τους 22 εκτελεσθέντες του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου

Τη μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα τίμησε σήμερα με κάθε επισημότητα ο Δήμος Πωγωνίου, στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Κοινότητα Κεφαλοβρύσου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γυναικών  Κεφαλοβρύσου.

 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στη «μαύρη» μέρα της 10ης Ιουλίου 1943 μετέφερε με τον χαιρετισμό του τους παρευρισκομένους ο  Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης λέγοντας: «Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε έναν πανέμορφο τόπο με το πράσινο της φύσης να δένει αρμονικά με το γαλάζιο του ουρανού. Θα δούμε ένα χωριό αγέρωχο που αντέχει στις δυσκολίες της καθημερινότητας και του σήμερα, θα δούμε ανθρώπους που μοχθούν αλλά αγαπούν την ιδιαίτερή τους πατρίδα και επιμένουν να παλεύουν να κρατήσουν τα σπίτια τους ανοιχτά. Αν όμως κοιτάξουμε προσεκτικά το μνημείο που στέκει πίσω μου, τότε θα πάμε 81 χρόνια πίσω στην αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουλίου 1943, όταν από το Κεφαλόβρυσο έμεινα στάχτες και αποκαΐδια, όταν 22 συντοπίτες μας δολοφονήθηκαν άγρια από τα γερμανικά στρατεύματα». Παράλληλα, ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στη διεκδίκηση αναγνώρισης του Κεφαλοβρύσου ως Μαρτυρικό Χωριό, θέμα που παραμένει ακόμη ανοιχτό καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών κι επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης του Μνημείου στα πλαίσια του έργου ανάπλασης της πλατείας Κεφαλοβρύσου.

 Η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αγνή Νάκου χαρακτήρισε χρέος όλων την διατήρηση της μνήμης ενώ ο Πρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις Μνήμης αποτίουν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες και ταυτόχρονα αποτελούν υπόμνηση του χρέους της κοινωνίας να θωρακιστεί με ιδανικά. Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου κ. Γιώργος Μεντής επεσήμανε: « Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Αυτή τη βαρβαρότητα δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ».

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπος Σπ. Φούκης με θέμα: "Παρακαταθήκη η μαρτυρική θυσία των προγόνων μας" που έκανε λεπτομερή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της ημέρας αλλά και στο ζήλο των συγχωριανών να ξαναζωντανέψουν το χωριό.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Παναγιώτης Μπούμπας,  τη δεύτερη θέση έλαβε η  Ελευθερία Μεντή και την τρίτη θέση έλαβε ο Ορέστης Κόντης.