Προσφυγές στο ΣτΕ για τις άδειες πλωτών στην Παμβώτιδα

ΤΟΠΙΚΗ | 14-07-2024

Προσφυγές στο ΣτΕ για τις άδειες πλωτών στην Παμβώτιδα

Οι φουρτούνες που είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο στα νερά της Παμβώτιδας όταν η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρούσε στην αδειοδότηση δύο νέων πλωτών και στην προκήρυξη των δύο αδειών ταξί, έχουν συνέχεια.. Συνέχεια που είχε διαφανεί από την θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επτά από τους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες πλωτών μέσων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης με την εκδίκαση να έχει οριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί η χορήγηση δύο νέων αδειών σε καραβάκια προκειμένου να πραγματοποιούν συγκοινωνιακούς πλόες και παράλληλα είχε αποφασιστεί να προχωρήσει η αδειοδότηση δύο πλωτών ταξί.

Οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ισχυρίζονται ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν παρέχεται καμία νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε να καθορίσει με κανονιστική απόφαση την αύξηση του αριθμού αδειών πλωτών μέσων και την χορήγηση αυτών.

Ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται οι προσφεύγοντες για την ακύρωση της απόφασης σχετίζεται με το ειδικό καθεστώς προστασίας στην Παμβώτιδα και την απουσία του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά παράβαση των απολύτως δεσμευτικών και συνιστωσών αναγκαστικό δίκαιο διατάξεων, προέβη στη χορήγηση νέων αδειών πλωτών μέσων στην λίμνη Παμβώτιδα χωρίς την ύπαρξη της προβλεπόμενης ειδικής διαχειριστικής και περιβαλλοντικής μελέτης η οποία να τεκμηριώνει την πραγματική χωροϊκανότητα της λίμνης και τον πραγματικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του αριθμού των πλωτών μέσων που θα δραστηριοποιούνται εντός αυτής» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή.

Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη σημείο όπου οι προσφεύγοντες αναφέρονται στην εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και την αυτοψία που έγινε στα πλωτά.

«Στην επιτροπή αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι ο έλεγχος κατασκευής των μηχανών των σκαφών θα γίνει και από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη πριν την έκδοση των αδειών. Με ποια ιδιότητα και με ποια αιτιολογία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου θα επιθεωρήσει τις μηχανές των σκαφών για να εκδώσει τις άδειες; Πόθεν συνάγεται ότι στις αυστηρώς προσδιορισμένες από το Νόμο αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη αρμοδιότητα… Περαιτέρω καμία εξουσιοδοτική των αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου διάταξη δεν παρέχει σ’ αυτό εξουσία ανάθεσης τέτοιας αρμοδιότητας ή εκτέλεσης ανάλογου στον Περιφερειάρχη» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι προσφεύγοντες επιπλέον αναφέρουν ότι η Κανονιστική Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έπρεπε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κάτι που δεν έγινε και αυτόματα την καθιστά άκυρη.

Πηγή: epiruspost.gr