Οι τζαμάλες ξεσήκωσαν τα Γιάννινα!

ΤΟΠΙΚΗ | 17-03-2024

Οι τζαμάλες ξεσήκωσαν τα Γιάννινα!

Η βροχή που ήρθε δεν στάθηκε ικανή ούτε τις φωτιές να σβήσει, ούτε το κέφι να μειώσει. Οι τζαμάλες άναψαν σε κάθε γειτονιά και όλη η πόλη μετατράπηκε σε μία αποκριάτικη γιορτή.

Από το κέντρο μέχρι τις πιο μακρινές συνοικίες..

Η προετοιμασία για το άναμμα της τζαμάλας ξεκίνησε πολλές ώρες πριν. Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και πολλοί εθελοντές, έστησαν τα ξύλα και μόλις έπεσε το σούρουπο δόθηκε και το έναυσμα..

Με το πέρασμα της ώρας η φωτιά φούντωνε.. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους.. Κρασί, μεζέδες, μουσική και χορός. Τα αποκριάτικα, πειραχτικά τραγούδια αλλά και δημοτική μουσική που παρέσυρε όλους.

Γιατροί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, νύφες και γαμπροί, μάγισσες, πριγκίπισσες και πρίγκιπες, εξωτικά πουλιά, καθαρίστριες, νοσοκόμες, ιερείς… όλοι στους ίδιους δρόμους, στους ίδιους ρυθμούς.

Η βροχή λίγο μετά τις οκτώ προκάλεσε μία μικρή αναστάτωση αλλά οι περισσότεροι ήταν εφοδιασμένοι με ομπρέλες.. Περισσότερο άτυχοι ήταν όσοι αποφάσισαν να κινηθούν με τα αυτοκίνητά τους ειδικά στο κέντρο, την Αβέρωφ και ως την παραλίμνιο..

Το μποτιλιάρισμα αναπόφευκτο λόγω της πολυκοσμίας αλλά και του κλεισίματος δρόμων σε ορισμένα σημεία λόγω των εκδηλώσεων..

Κι αυτό όμως αντιμετωπίστηκε αφού η βραδιά ήθελε κέφι, γλέντι και ξεφάντωμα..

Οι τζαμάλες λοιπόν μετέτρεψαν την πόλη σε μία μεγάλη γιορτή..

Το έθιμο, έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει την δύναμη να διώχνει το κακό. Μέσα στον χρόνο και ανάλογα με τις συνθήκες και τα ζητούμενα τής κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό.

Επί Τουρκοκρατίας, οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου και ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά.

Πηγή: epiruspost.gr