Μνήμες Ολοκαυτώματος και τιμή στα θύματα των Λιγκιάδων

ΤΟΠΙΚΗ | 06-10-2024

Μνήμες Ολοκαυτώματος και τιμή στα θύματα των Λιγκιάδων

Συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από την ημέρα που οι Λιγκιάδες παραδόθηκαν στην φωτιά.. Την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έσπειραν τον θάνατο. Την μνήμη των θυμάτων τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών με τις εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε και φέτος με την Περιφέρεια Ηπείρου και την τοπική κοινότητα.

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών κατακτητών, μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση.

Η θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, άρχισε στις 12 το μεσημέρι στην Αμφιθέα, 5 χιλιόμετρα πριν από το χωριό Λιγκιάδες. Τότε εισέβαλαν στο σπίτι μιας οικογένειας, γιατί υπήρχε η πληροφορία, ότι εφοδιάζει με τρόφιμα τους αντάρτες.

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ανήλικα παιδιά 4 και 7 χρόνων μαζί με τη μητέρα τους δολοφονούνται εν ψυχρώ και το σπίτι τυλίγεται στις φλόγες.

Μία ώρα αργότερα, οι μηχανοκίνητες γερμανικές διμοιρίες, ανηφορίζουν στο βουνό Μιτσικέλι και μπαίνουν στους Λιγκιάδες.

Συνολικά 82 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους και ήταν 34 παιδιά και μωρά, 37 γυναίκες και 11 ηλικιωμένοι. Αρκετοί από τον ανδρικό πληθυσμό είχαν πάει σε αγροτικές εργασίες και έτσι γλίτωσαν. Τα θύματα είτε πυροβολήθηκαν, είτε εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και κάηκαν ζωντανοί.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • episimoi

Την Κυριακή, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον ιστορικό ερευνητή Αλέκο Ράπτη ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του ολοκαυτώματος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο μοναδικός επιζών Παναγιώτης Μπαμπούσκας, οι βουλευτές του Νομού Μαρία Κεφάλα, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων.

Πηγή: epiruspost.gr