Ημερίδα και workshop από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΤΟΠΙΚΗ | 07-10-2024

Ημερίδα και workshop από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Οικοτοπία – Ανακαλύπτοντας το τοπίο» είναι το θέμα ημερίδας και workshop που θα πραγματοποιηθούν στο Δελβινάκι από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.

 

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις που εντάσσονται θεματικά στη σχέση της οικολογίας και του τοπίου με την τέχνη και την αειφορία και υλοποιούνται στην ιστορική έδρα του Δήμου, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις αρχές του έτους μεταξύ των δύο φορέων.

Η ημερίδα με τίτλο «Οικοτοπία. Ανακαλύπτοντας το Τοπίο» θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό «Κτίριο Ε», το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, στις 25 Οκτωβρίου και στοχεύει στην θεμελίωση ενός διαλόγου που αφορά στο τοπίο και στους φυσικούς μηχανισμούς αντίστασης που ενεργοποιούνται και δρουν καθοριστικά  στην αντίληψη της φύσης ως ένα σύστημα αειφορίας, όπου η τέχνη και το φυσικό περιβάλλον συνομιλούν και συνυπάρχουν.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετέχουν προσκεκλημένοι ομιλητές από το Παν/μιο Ιωαννίνων, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Παν/μιο Θεσσαλίας και την ΑΣΚΤ, που θα αναπτύξουν καίρια ζητήματα που αφορούν στην θεματική της ημερίδας και θα εκθέσουν σύγχρονους προβληματισμούς αναφορικά στη σχέση του τοπίου με την ιστορικότητά του, την οικολογία, την τέχνη και την αειφορία, ως εργαλεία για μια εκ νέου ανάγνωση και προσέγγιση του τοπίου.

Η δεύτερη δράση θα υλοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου και αφορά στη διοργάνωση ενός workshop με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν  το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο ως πεδίο εικαστικού προβληματισμού και δράσης.